27 mai, 2008

Sidrunirisoto tudengi moodi

1 sidrun
1 sibul
3 sl võid
3 dl riisi
6 dl puljongit
soola
valget veini (vajadusel)

Sidrunil võetakse kollane koor maha. Ilusad õhukesed koored tulevad koorimisnoaga aga tavalisega saab ka asja aetud.

Siis teeb keedukann ühe kausi sisse 6dl kuuma vett kuhu läheb ujuma puljongikuubik. On ka teisi mooduseid puljongi tekitamiseks ent see on üks lihtsamaid.

Sibul saab lõikelaua ja noa abil väikeste kuubikute kuju. Üks pott läheb pliidi peale ja sinna natuke võid sisse. Kui või on sulanud ja pott on soe, lähevad sibulad ka potti ja praevad natuke aega ennast klaasjaks. Siis läheb potti ülejäänud või, sidrunikoored ja riis. Riisi peab nüüd palju segama kuni ta ka kergelt klaasjaks muutub ja läikima hakkab.

Nüüd võtab kulp kausist puljongit ja valab riisi peale, lusikas aeg-ajalt segab.. Kui puljong sisse imbub - ära aurab, tuleb teda juurde panna, nii kaua kuni kogu asi otsas on. Mina olen puljongile lisaks valget veini ka valanud kui selline kokkamine on, tõenäoliselt ainult lisab väärtust sellele risotole.

Riis jääb selline parajalt mätsiv, samas mitte puder. Lõpuks võib talle ka sidrunimahla juurde panna. Peaks kana ja kala juurde hästi sobima, ise proovisin pestokanaga ja klappis super.

3 kommentaari:

Puhvis Kukk ütles ...

Kui narida siis see risotto pole vaid riisihautis/kupsetus. Selleks et risottot teha on vaja spets riisi ehk siis Arborio, Vialone Nano voi Carnaroli riisi. Maksab rohkem aga vaja laheb vahe ja maitse on hea.

JM ütles ...

Ma nüüd muutsin nime sobivamaks. Kui kunagi rikkus ratsa majja kappab, proovin need imeriisid ka ära ;)

Puhvis Kukk ütles ...

Usu mind taiesti vaart. Pealegi uhest pakist jatkub kauaks. Kuskil 110 gr saab kaks-kolm korda nii palju.