03 märts, 2009

Nädal 7 ehk 23-01.03

Võrreldes eelmise nädalaga oli seekord köögis sahmerdamist küllaga.

Esmaspäev tõi kanakintsud riisiga. Käisid lihtsalt sidruniga seltsis ahjus, sest järgmist päeva oodates toimus köögis mingi hullumeelsus ja tohuvabohu. Nimelt, ma keetsin sülti. Päriselt. Lugu järgmine:

Et teisipäeval toimus meile teadaolevalt see suur asi, et oli Eesti iseseisvuspäev ja niimoodi välismaa-eksiilis saavad sellised tähtpäevad palju suurema tähenduse kui kodumaal viibides. Käisid külalised ja vaatasime interneti kaudu ETV-d. Ostsin viisakalt valge lina laua peale ja küünlaid proovisime ka õhtul põletada, olid teised aga natuke igerikud ja põleda tegelikult ei tahtnud.

Kõige krooniks tekkis kuskilt see imeline mõte asja puhuks sülti keeta. Tsehhis maksavad seajalad kaks krooni kilo, mõeldud ja tehtud.
Ja ausalt, see tuli hea sült. Ei uskunud seda mina ega keegi teine. Sült ei ole ju enam selline asi, mida väga tehakse. Selverist ostetakse, kui mingi pidu on. Aga ei olnud raske teha üldse.

Segane moment oli ainult asjade pottimahutamine (kruvikeeraja ning haamriga on sae puudumisel täiesti võimalik põrsa sääreluu pooleks koksida) ning hiljem see suur hunnik ollust, mis süldist järele jäi. Ma viskasin minema, minetea kas oleks sellega veel midagi teha saanud. Tihastele pekinokkimiseks võib-olla. Aga sinna vist keedetud pekk ei kõlba, läheb pahaks tõenäoliselt. Tudengiköögi kausipuudusel sai süldid tehtud suurte plastpudelite põhjadesse. Mumeelest päris kenad teised.



Lisaks süldile sõime sel õhtul heeringavõileibu, seapraadi ahjukartulitega ja magustoiduks ahjuõunu vaniljekastmega.
Lisaks olid veel kaeraküpsised, mis tegelikult juba nädalavahetusel valmis tehtud said. Ja need kes vahepeal Eestis käisid, tõid Viru Valget, Põltsamaa Kuldset ja Vana Tallinnat.


Kõik retseptid mugandusid nami-nami foorumi ja selle toreda raamatu koostööl, mis enne tsehhikolimist meile kaasa kingiti. Eesti retseptid on üleüldse head ja lihtsad, enamasti ka odavad. Raamat on ka tore, seal on inglise keeles ka, olen siin kohalikele näidanud nii kultuurivahetuse korras, kõigile on väga meeldinud.

Selle suure söömingu jälgi jätkus veel kolmapäevakski, mil ainus köögitöö oligi eelmisest päevast jäänud toidunõusid korteri pealt kokku jahtida ja pesumasinasse tõsta.

Neljapäeval kriipisin kuskilt kapipõhjast mõned konservid kokku, tegime suure pajatäie herne-shampinjonipastat tomatikastmes. Reedel proovisin seda väikese lihakonserviga pikendada, mille peale pühalikult vandusime ja kirusime, et olgu nad kuitahes odavad, turistieined ikka igapäevaselt süüa ei kõlba. Olgu siis juba pigem taimetoit. Et seda jubedust paremini seedida, tegin lohutuspannkooke. Sõime ploomimoosiga.

Laupäeval tuli taas köögituhin peale, lõunaks sõime talupojaomletti kõige sellega, mis veel potipõhjadesse oli järele jäänud ning õhtusöögiks avastasin ühe geniaalse ahjuroana boršivormi. Päriselt maitsev asi.

Nädalavahetuse puhul tuli muidugi veel lisaks jaurata ning varastasin siit idee kohupiima-vaniljestritsli tegemiseks. Enda poolt lisasin retseptile ploomimoosi. Ja vaniljekastmepulbri asemel ostsin kohalikku vaniljepudingikeemiat, mis muidu ajas asja ära, kuid ootasin veidi tugevamat maitset sellele stritslile. Et noh, DrOetkeri pudingiga jääb lahjaks teine. Oleks pidanud vist rohkem moosi panema.


Pühapäeva alustas Taavi juba traditsiooniks saanud herkulopudruga, ma lisasin õhtupoole ühe improvisatoorselt koorese hakklihapasta rooskapsa- ja juustukastmega.

Kuludenimekiri näeb välja nagu midagi kohutavat, peamiselt süüdistan seda va laudlina (mida ma ei saanud ostmata jätta, kuidas sa võtad külalisi vastu ilma laudlinata, olgugi et kõik üliõpilased ja poolükskõiksed) ja lisandunud on mingid lollid väikesed snäkid, mida ma suurema näljaga kooli kõrvalt poest napsamas olen käinud (jogurtid ja croissantid).
Kuu lõpuni on aga üks nädal veel, eks näis, kuidas ja mida me ülejäänud rahaga tehtud saame.

List:

hernekonserv 13.9
kanakintsud 500g 36.7
2kg õunu 49.9
loorberilehed 8.9
terapipar 11.9
2kg kartuleid 22.9
pakk köömneid 25.9
kohvikukakao 30
3 seajalga 3.1
2 banaani 9.7
tomatikonserv 13.9
väike maasikajogurt 4.9
kirsipirukas 9.9
konservshampinjonid 12.9
kofola 1l 18.9
viinapitsid 6tk 120
valge laudlina 310
sinised linikud 110
seapraad 1kg 82
sealiha 62
marineeritud kurk 39.9
liiter piima 15.8
väike shokolaad 5.5
koor 13.9
liiter piima 12.9
coca-cola 23.9
pärm 2.5
kohupiim 11.9
hakkliha 47.2
liiter piima 15.9
lauavein valge 19.9
maasikacroissant 9.9
turisti eine 20.9
10 muna 24.9
hele õlu x2 19.8
tume õlu x2 21.8
pudelipant 12
leib 13.9
juust 23
või 14.9
KOKKU 1327.8