16 veebruar, 2009

Nädal 5,5 ehk 5-15.02

Estonian "blood cookies"

punane vein 79.9
dijoni sinep 17.9
valge jogurt (väike) 3.9
tomat 6.9
6 muna 19.9
liiter piima 15.9
kodujuust 19.9
või 16.9
liiter piima 15.9
kaeraküpsised 15.9
jäätee 1,5l 47
toorjuust 22.9
tume shokolaad 15.9
kakaoküpsised 24.9
liiter piima 15.9
piparmündiliköör 94.9
limonaad 19.9
sairakonserv 21.9
turisti eine 19.9
oakonserv 8.9
tomatid 12.9
800g sibulaid 6.4
sojakaste 20.9
worcesteri kaste 24.9
600g õunu 7.7
800g porgandeid 11.2
hapukoor 9.9
valge jogurt 10.9
määrdejuust 14.9
shampinjonikonserv 11.9
leib 13.9
kanafilee 450g 54.7
15 muna 36.9
Cross Club 450
KOKKU 1192.2

Venitan seekord nädalast poolteist kahel põhjusel. Esiteks oli Taavi neljapäevast neljapäevani Tallinnas, mis tähendas, et mina sõin laiskusest peamiselt võileibu ja keedetud tatart, mis ei ole üldse huvitav. Teiseks on esmaspäevast esmaspäevani lihtsam ja mugavam arvet pidada.

Muidu kokandusevabas nädalas oli mul küll paar väikest köögikiirt, mille siinkohal tahaks ära tuua.

Reedel käisin Kristeli juures köögikülas. Kõik tegid midagi ja pärast söödi. Eelarvet ja võõrast kööki arvesse võttes tegin sinepiga täidetud mune, mis osutus suht viisakaks otsuseks. Võtsin köögis vähe ruumi ja aega, poes läks väga vähe raha ja suupisted olid täiesti söödavad. Teised viitsisid muidugi rohkem mässata ja tegid ägedamaid asju. Aga mis siis.

Laupäeval tuli Mari minu juurde ja tegime porgandi-juustu võileibu ja sidrunikooki. Võileivad olid head, sidrunikoogi asemel tuli shokolaadikastmega omlett ja kausitäis sidrunijogurtit. Sidrunijogurtist tegin kolmapäeval pärast pikka äraviskamise-kaalumist miskised magusad kuklid. Sellesama järeleproovitud retsepti järgi, ainult et porgandi asemel oli nüüd sidrun.

Porgandi-toorjuustu ahjuleivad muna ja juustuga


Neljapäeval tuli siis mees koju ja igapäevane köögitamine hakkas jälle pihta. Esimese hooga tegin ahjupotiga porgandeid-kartuleid, mis veel kappi olid jäänud.

Reedel sõid mõned väljas ja mõned puhkasid kodus, mingit söögitegemist eriti ei olnudki. Ega pärast nii pikka puhkust ei jaksagi kohe täie hooga kokkama hakata.

Laupäeval pidi üle pika aja poodi minema, kapis hiired juba maigutasid kuivalt ja isegi kuivaineriiulilt puhus tuuleke kaerahelbeid õhku lendlema (no mul on jahu-makaroniriiul täpselt õhuventika kõrval). Õhtul leiutasime praekartulite kõrvale sügavkülmutatud heeringatest miski gratääniretsepti järgi süüa teha, põhimõtteliselt kõlbas kõhtu panna, aga eriti hea ei olnud. Tõenäoliselt tegime kiiruga midagi valesti ka. Näiteks puhastada eriti hästi ei viitsinud :)

Hilisõhtul käisime väliskülalistega klubis, selle ürituse alla läks rõõmsalt raha. Cross Club on kujunduse mõttes tegelikult üks vingemaid diskoteeke, mida üldse näinud olen (olgu, paljusid ei ole näinud), ja seepärast kulus seal hoolimata jamast peost (väga vaene tramm ja buss, hõegh) suht parajalt aega ja õllesid. Et tegu valentinipäevaga, mökerdasin selle vihje järgi sõpradele väikese karbitäie magusat näksimiseks. Mitte küll Dominost, vaid täiesti suvalistest küpsistest ja kohalikust tsehhi toorjuustust. Kristo hirmutas kõiki käkerdiste kahtlase välimuse põhjal, et need on Eesti rahvustoit "blood cookies", ent kes maitses, see õnneks kiitis ja nautis kinnisilmi. Arvestades seda, et tooraineks kasutatud küpsised maitsesid nagu mitte midagi, on tegu väga asjaliku ja vinge retseptiga, mida ka edaspidi tasub kõrva taga hoida. Aga kokkuvõtlikult läks klubis koos piletite ja kohaliku subway-stiilis peekonivõileivaga nii 450 krooni.

Pühapäeval sõime karriga kanapastat, selle kohta ei olegi midagi erilist öelda. Natuke oli paha olla ja Taavi tõi putkast suure jäätee. Pärast seda oli juba hea olla.

Kommentaare ei ole: